Friskis&Svettis Malmö


Röris & Mini-Röris

 

Roris7_021_rgb liten


Rolig rörelse varje dag med Röris och Mini-Röris

 

Att få barn att upptäcka rörelseglädje i tidig ålder är en investering livet ut. Sedan 2003 har över 30 000 lärare och fritidspedagoger blivit rörelseinspiratörer genom någon Friskis&Svettis-förening. Nu är det enklare än någonsin att inspirera. Häng med du också!

 

RÖRIS

Röris hjälper vuxna att få in rörelse som en naturlig och tillgänglig del av barns vardag genom ett rörelseprogram som funkar i klassrummet, ute, på gympan, på fritids eller varför inte hemma i vardagsrummet. Röris passar barn mellan 6 och 10 år, lika bra när överskottsenergin flödar som när det är ny fart och fokus som behövs. Härlig musik och sköna rörelser utan att träningskläder behövs. Röris är lika enkelt som kul!

 

MINI-RÖRIS

Mini-Röris 5 är ett lekfullt rörelseprogram för barn mellan två och sex år. Är du förskolepedagog kan du leka och jympa med barnen på jobbet. Är du förälder, mormor, farfar eller äldre syskon kan du köra programmet hemma. Mini-Röris 5 är enkelt och passar lika bra ute som inne. Temat är tillsammans och vi rör oss i djungeln. Grundpasset är uppdelat i fem delar: start, på golvet, uppe, varva ner och vila. Delarna kan användas var för sig eller tillsammans. Hela programmet är cirka 20 minuter. Inga träningskläder behövs.


AKTUELLA UTBILDNINGAR OCH UPPDATERINGAR

Två gånger om året erbjuder Friskis&Svettis Malmö grundutbildning och uppdatering i Röris och Mini-Röris. Länka dig vidare för att se nästa gång våra utbildningar ges.

Här finner du våra kommande utbildningar ->>

 


Bakgrund

Hösten 2002 beslutade Friskis&Svettis Stockholm att genomföra en barn- och ungdomssatsning under kommande 25-årsjubileum. Resultatet blev Röris, ett lättillgängligt rörelseverktyg samt en utökad samverkan med skolor runt om i Sverige.
När barnen börjar i skolan blir de allt mer stillasittande och det ges mindre utrymme för fysiska aktiviteter. Därför blev målgruppen för satsningen 6-10-åringar där metoden blev att sprida verktyget genom att föreningen genomförde utbildning i Röris för lärare, fritids- och annan skolpersonal. Målet var ett verktyg som skulle få in rörelse som en naturlig del av skoldagen.
Röris blev snabbt en succé. Barnen tyckte att det var kul och bra, vilket lärarna bekräftade genom att berätta att både de själva och barnen blev piggare. Samtidigt var det roligt att göra Röris tillsammans.   
 
2005 tog Riks över utvecklingsarbetet och idag har sju Röris-progam producerats. 2006 producerades första Mini-Röris för de yngre barnen mellan 3-6 år. Mini-Röris bygger på Friskis&Svettis pass Familj, och är anpassat för att fungera på förskolan eller i vardagsrummet hemma.
Det är ett enkelt rörelseverktyg att använda och för att även nå målgruppen föräldrar eller andra vuxna som vill röra sig tillsammans med barn. Redan från start beslutades att inte ha något utbildningskrav kopplat till Mini-Röris för nå barn hemma. Många föreningar har ändå valt att ordna inspirationsdagar för förskolepedagoger.